Εργαλεία

Ο Εξοπλισμός μας

Τα «εργαλεία » του γραφείου μας θα σε βοηθήσουν να έχεις μια έγκυρη αξιολόγηση όσον αφορά τη σύσταση του σώματός σου και του βασικού μεταβολικού σου ρυθμού. Όλα αυτά βοηθούν στην οργάνωση, στην εκπαίδευση και στην κινητοποίησή σου ως προς τους στόχους που έχεις θέσει.

Ανάλυση σύστασης σώματος με την Tanita ΜC-980

Η πολυσυχνοτική συσκευή τμηματικής ανάλυσης σύστασης σώματος ΤΑΝΙΤΑ MC980 PLUS, αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για μια πραγματικά εξατομικευμένη διάγνωση. Αποτελείται από οθόνη touch screen, μια διαδραστική μεγάλη οθόνη αφής και η μέτρηση γίνεται με τη χρήση 6 συχνοτήτων και πραγματικά υψηλής ακρίβειας.

Η κλινικά ακριβής μέτρηση τμηματικής σύστασης σώματος επιτρέπει τον υπολογισμό του δείκτη σαρκοπενίας καθώς και σπλαχνικού λίπους. Επίσης δείχνει τη σχέση μεταξύ του επιπλέον κυτταρικού νερού και του συνολικού νερού του σώματος που είναι απαραίτητοι δείκτες ενυδάτωσης και υγείας, ενώ τέλος, είναι μια πλήρης ανάλυση σύστασης σώματος με χαμηλή πλατφόρμα με μέγιστο βάρος ζύγισης 300Kg, ιδανικό για υπέρβαρους. Ο χρόνος μέτρησης δεν διαρκεί πάνω από 30 δευτερόλεπτα.

Μέτρηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού με Fitmate

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία (RMR) είναι αυτό που θα λέγαμε το “Μεταβολικό Αποτύπωμα“. Είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο, και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης βασισμένο στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζόμενου.

Ο Βασικός Μεταβολισμός επηρεάζεται από την Ηλικία, το Φύλο, το Βάρος, τη Σύσταση Σώματος, Γενετικούς παράγοντες, Ορμονικούς παράγοντες, Φαρμακευτική Αγωγή, Παθολογία και την Άσκηση. Ακόμα και μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου με παρόμοιο βάρος και ύψος, το RMR ενδέχεται να μεταβάλλεται μέχρι και 900 θερμίδες ανά ημέρα.
To σύστημα μέτρησης στηρίζεται στη μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας και γίνεται με τη δυνατότητα χρήσης μάσκας προσώπου σιλικόνης πολλαπλών χρήσεων με επιστόμιο και αντιβακτηριδιακό φίλτρο μιας χρήσης.

Μέτρηση λίπους με δερματοπτυχόμετρο Harpenden

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα παρουσία βηματοδότη ή εγκυμοσύνης, η μέτρηση του σωματικού λίπους με τη χρήση βιοηλεκτρικής εμπέδησης δεν ενδείκνυται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δερματοπτυχόμετρο αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Το Harpenden θεωρείται το δερματοπτυχόμετρο αναφοράς (gold standard) για μετρήσεις υποδόριου λιπώδους ιστού. Μάλιστα, όταν η μέτρηση πραγματοποιείται σωστά έχει πολύ υψηλή συσχέτιση με την υδροστατική ζύγιση, που αποτελεί μέθοδο εκτίμησης του σωματικού λίπους.

Μέτρηση περιφέρειας μέσης

Αν και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) και η περιφέρεια μέσης σχετίζονται, η περιφέρεια μέσης αποτελεί ένα ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου.
Η μέτρηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα που κατηγοριοποιούνται ως φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα ανάλογα με το BMI τους.

Μέτρηση ύψους

Μια αξιόπιστη μέτρηση του ύψους είναι απαραίτητη για τον σωστό υπολογισμό του BMI όπως επίσης και την έγκυρη μέτρηση της σύστασης του σώματος με τον αναλυτή Tanita MC-980. Ακόμη, αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη ανάπτυξης σε ανήλικα άτομα.

Προπλάσματα τροφίμων

Τα προπλάσματα τροφίμων είναι αληθοφανή μοντέλα που έχουν το πραγματικό μέγεθος αλλά και τα οπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων που απεικονίζουν.
Αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο διατροφικής εκπαίδευσης αφού με άμεσο τρόπο μπορούν να καταστήσουν σαφή την ποσότητα του εκάστοτε τροφίμου.

Ημερολόγιο Τροφίμων

Το ημερολόγιο τροφίμων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον πελάτη αλλά και για τον διατροφολόγο που τον παρακολουθεί. Στον πελάτη, προσφέρει οργάνωση και δομή, ενώ συνήθως τον βοηθά να συνεχίσει στον κατάλληλο δρόμο όταν προσπαθεί να μειώσει ή να διατηρήσει το βάρος του. Βοηθά επίσης και τον διατροφολόγο, αφού με αυτό μπορεί να έχει μια πιο λεπτομερή εικόνα των επιλογών και των διατροφικών συνηθειών του πελάτη.

Κατά αυτό τον τρόπο, η καθοδήγησή του γίνεται πιο αποτελεσματική. Καθώς, σε ορισμένα περιστατικά, θεωρούμε ότι το ημερολόγιο τροφίμων αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο, το γραφείο μας έχει σχεδιάσει και παρέχει το δικό του ημερολόγιο τροφίμων το οποίο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο.

 • Συχνές Ερωτήσεις
 • Διαδικασία Ανάλυσης Σώματος
 • Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε
Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ανάλυση σύστασης σώματος;

Η ανάλυση σύστασης σώματος, είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε να αξιολογήσουμε την εσωτερική εικόνα του οργανισμού, συλλέγοντας πληροφορίες για τα συστατικά που τον συνθέτουν.
Το σώμα  μας, με απλά λόγια αποτελείται από την άλιπη σωματική μάζα και το λιπώδη ιστό, αυτά τα δύο μαζί συνιστούν το συνολικό βάρος του σώματος. Η άλιπη μάζα συμπεριλαμβάνει τα οστά, τους μύες, το νερό, τους συνδετικούς και οργανικούς ιστούς. Το σωματικό λίπος χωρίζεται σε δομικό και το αποθηκευτικό λίπος. Στο δομικό λίπος περιλαμβάνεται το λίπος των οργάνων και ιστών (νεύρα, πνεύμονες, συκώτι, εγκέφαλος, και μαστικοί αδένες). Το αποθηκευτικό λίπος βρίσκεται κυρίως στον λιπώδη ιστό.


Γιατί μετράμε τη σύσταση σώματος;

Το βάρος σώματος από μόνο του είναι μικρής σημασίας καθώς δεν  αντανακλά με ακρίβεια στην κατάσταση της υγείας του ατόμου. Μεγάλος αριθμός ατόμων, βασίζουν τη δίαιτά τους στο βάρος που βλέπουν στη ζυγαριά του μπάνιου τους. Το αυξημένο βάρος που προέρχεται από αύξηση μυϊκής μάζας δεν αποτελεί πρόβλημα σε σχέση με το αυξημένο βάρος που προέρχεται από αυξημένο λίπος.
Ανεξάρτητα του συνολικού βάρους, εάν οι αναλογίες της άλιπης μάζας και του λίπους είναι μέσα στα καθιερωμένα προτεινόμενα όρια, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσος, αναπνευστικά προβλήματα, νεφρικές διαταραχές) ή την υποθρεψία (νευρική ανορεξία, αβιταμίνωση, κόπωση κ.α.).
Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι, για να ορίσουμε την έννοια του «φυσιολογικού» πρέπει να γνωρίζουμε τη σύσταση του σώματος.


Διαδικασία Ανάλυσης Σώματος

Με ποιο τρόπο γίνεται η ανάλυση σύστασης σώματος;

Η ανάλυση σύσταση σώματος είναι μια γρήγορη και απλή διαδικασία. Για να υποβληθεί ένα άτομο σε αυτή τη μέτρηση θα πρέπει:

 • 2 ώρες πριν την μέτρηση να είναι νηστικός, να μην έχει πιεί καφέ νερό ή άλλο υγρό ρόφημα.
 • 8 ώρες πριν τη μέτρηση να μην έχει πιεί αλκοόλ.
 • 12 ώρες πριν τη μέτρηση να μην έχει ασκηθεί.
 • Οι γυναίκες να μην έχουν περίοδο κατά τη μέρα που θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση.

Με τη Τμηματική Ανάλυση Σύστασης Σώματος υπολογίζεται:

 • Συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα.
 • Ποσοστό λίπους σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι).
 • Μυϊκή μάζα σε όλο το σώμα αλλά και ξεχωριστά σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι).
 • Καθαρή πρωτεΐνη στους μύες και μυϊκή επίδοση.
 • Ισορροπία μυϊκής επίδοσης μεταξύ των άκρων του σώματος.
 • Ισορροπία λιπώδους ιστού μεταξύ των άκρων του σώματος.
 • Κυτταρική Υγεία σε όλο το σώμα αλλά και σε κάθε άκρο ξεχωριστά.
 • Επίπεδα Υδάτωσης στο σώμα, όχι μόνο συνολικά, αλλά και αναλογία Ενδοκυττάριων και Εξωκυττάριων υγρών.
 • Σπλαχνικό Λίπος, το οποίο προδιαθέτει για μεταβολικά νοσήματα.
 • Μεταβολική Ηλικία του εξεταζόμενου (ορίζετε η πραγματική ηλικία σώματος)

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε

Tanima MC 980

Η λιπομέτρηση είναι η μέθοδος εκτίμησης του ποσοστού λίπους στο σώμα. Για την διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής θα πρέπει το άτομο τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη μέτρηση να βρίσκεται σε νηστεία, χωρίς άσκηση, να έχει ουρήσει πρόσφατα και να μην βρίσκεται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης (γυναίκες). Η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι απαραίτητη για την ανίχνευση μιας παθολογικής κατάστασης όπως είναι η παχυσαρκία ή η υποθρεψία. Η λιπομέτρηση επίσης χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την αξιολόγηση της απώλειας λίπους στα άτομα που υπόκεινται σε κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος.Έχετε παραπάνω ερωτήσεις;


Στείλτε μας μήνυμαΜε μια ματιά

Με εμπειρία πλέον 12 χρόνων, σας καλωσορίζουμε σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, ευχάριστο και πολύ οικείο, έτσι ώστε να σας κινητοποιήσουμε να ξανααγαπήσετε τον εαυτό σας και στη συνέχεια και το σώμα σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

     

Instagram

[instagram-feed feed=1]