Τι είναι η εβδομάδα διατροφής;
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, έχοντας ως βασικό όραμα τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και κατ’ επέκταση την προαγωγή της υγείας των Ελλήνων, διοργανώνει κάθε 2 χρόνια την Εβδομάδα Διατροφής, με κύριο στόχο τη διάχυση και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης μεταξύ των επιστημόνων υγείας και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που αφορούν τη διατροφή.
Ποιο είναι το φετινό θέμα;
Η Εβδομάδα Διατροφής 2010 επικεντρώνεται σε μία πολύ «ενδιαφέρουσα» περίοδο ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, που δεν είναι άλλο από τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, φέτος ενημερωνόμαστε για τη διατροφή της γυναίκας πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά, καθώς και για τη διατροφή που θα πρέπει οι μητέρες να παρέχουν στα νήπια. Για αυτόν τον λόγο κιόλας έχουν δημιουργηθεί τρία διαφορετικά εγχειρίδια, τα οποία έχουν συμπυκνώσει όλη την επιστημονική γνώση για τις βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής που θα οδηγήσει σε μια υγιή εγκυμοσύνη, θα εξασφαλίσει σωστή ανάπτυξη και καλή υγεία στο βρέφος και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών στα παιδιά.
Πώς καταλήξατε σε αυτό το θέμα;
Ειλικρινά; Αρχικά σκεφτόμασταν να κάνουμε μια ενημέρωση του κοινού για τα μεγέθη των μερίδων…αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι τέτοιο οργανώνεται από μία αντίστοιχα αξιόλογη ομάδα συναδέρφων οπότε και δεν θα μπορούσαμε να το τρέξουμε ταυτόχρονα… δεν θα είχε νόημα.
Παρ’ όλα αυτά γνωρίζαμε την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται γύρω από θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη και τη διατροφή κατά την περίοδο αυτή αλλά και μετά… το άγχος και την άγνοια πολλές φορές που υπάρχει όσον αφορά στις πραγματικές ανάγκες που έχει η έγκυος ή η θηλάζουσα μητέρα.
Επίσης γνωρίζαμε και την άγνοια που υπαρχει για τις ανάγκες του βρέφους καθώς και για τα βήματα που ακολουθώνται έτσι ώστε να περάσουμε από το θηλασμό στον απογαλακτισμό και στη σταδιακή ένταξη τροφίμων. Βασικά πράγματα που αποτελούν βασικό κομμάτι της δουλειάς μας και που πρέπει να επικοινωνήσουμε με σωστό τρόπο στο κοινό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τους προμηθεύουμε με όλη την επαρκή γνώση έτσι ώστε να διαμορφώσουν σωστές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους.
Τι εύρος θεματολογίας έρχεται να καλύψει;
Θέματα που αφορούν στην προετοιμασία για μια εγκυμοσύνη, στη σημασία της διατροφής και τον έλεγχο του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην αξία του μητρικού θηλασμού, στις αναγκές του βρέφους, στον απογαλακτισμό και στην σταδιακή ένταξη τροφίμων και τέλος στις ανάγκες για την ανάπτυξη των νηπίων και στο ρόλο του κοινωνικού περιβάλλοντος και της οικογένειας στη διαμόρφωση των διατροφικων τους συνηθειών.
Πόσοι διαιτολόγοι συνεργάστηκαν για την οργάνωσή της;
Η ομάδα των συναδέρφων που εργάστηκαν μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη ωστόσο το έργο τους είναι πολύ σημαντικό και το αποτέλεσμα πραγματικά υπέροχο. Τα μέλη που συνεργάστηκαν είναι ονομαστικά οι: Βαραγιάννης Παναγιώτης, Δημακόπουλος Γιάννης, Κοκκίνου Φωτεινή, Μπαλαμπάνος Σταύρος, Ναούμη Ανθή και Ρίσβας Γρηγόρης, με το συντονισμό της υποφαινόμενης (Βάμβουκα Κατερίνα).
Η εβδομάδα διατροφής είναι πραγματικά μια εβδομάδα;
Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του θεσμού η εβδομάδα διατροφής δεν ήταν πραγματικά εβδομάδα. Περιελάμβανε τη διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας με ένα συγκεκριμένο θέμα διατροφής, το οποίο αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία αντίστοιχων με το θέμα οδηγιών και γινόταν μια προσπάθεια δημιουργίας υλικού είτε μέσω παρουσιάσεων είτε μέσω εγχειριδίων, για να ενημερωθεί το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα, από συναδέρφους διαιτολόγους σε όλη την Ελλάδα.
Όμως με την πάροδο των χρόνων η Εβδομάδα Διατροφής πραγματικά εξελισσόταν σε Εβδομάδα, μιας και τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του χρονικού περιθωρίου της εβδομάδας που διοργανώνεται, πραγματοποιούνται τόσο ομιλίες-παρουσιάσεις για την ενημέρωση του κοινού σε όλη την Ελλάδα, όσο και διαδραστικές εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Φέτος δυστυχώς, δεδομένου ότι η Εβδομάδα Διατροφής συμπτίπτει με τις δημοτικές εκλογές θα υπάρξει μια μικρή μετάθεση των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε κεντρικούς δήμους της Αθήνας και δεν θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της εβδομάδας, ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες θα βρίσκονται αναρτήμενες στο site της Εβδομάδας Διατροφής και σε άλλα portal διατροφής και θα είναι διαθέσιμες προς τους ενδιαφερόμενους.
Πότε και πού θα γίνει η κεντρική εκδήλωση; Θα συνεχιστεί και επαρχία;
Φέτος θα έχουμε την επιστημονική ημερίδα που θα γίνει στο Ευγενίδειο απευθύνεται σε επιστήμονες αλλά δεν αποκλείεται και η παρακολούθηση από το κοινό. Και στη συνέχεια θα έχουμε κάποιες εκδηλώσεις σε κεντρικούς δήμους της Αθήνας των οποίων οι ακριβείς ημερομηνίες λόγω των εκλογών ανατέθηκαν την εβδομάδα μετά τις εκλογές και θα αναρτηθούν λεπτομερώς σύντομα.
Έχει διαπιστωθεί η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για την εγκυμοσύνη, από διάφορες μελέτες;
Από μελέτες που έχουν γίνει στον ελληνικό πληθυσμό όχι, ωστόσο αν κρίνουμε από τον όγκο πληροφοριών που παίρνουμε από τη διεθνή βιβλιογραφία θα διαπιστώσουμε ότι σίγουρα η ανάγκη για ενημέρωση είναι μεγάλη, μιας και ο αριθμός των μελετών είναι υπεράριθμος.
Από που μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για την εβδομάδα διατροφής;
Από το site της Εβδομάδας Διατροφής, to site του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, από διάφορα portal διατροφής, αλλά και σχετικών με θέματα εγκυμοσύνης, δεδομένου του φετινού θέματος, όπως το mummy.gr κ.α., καθώς και από το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και του Ρυθμός, οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό για τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα.
Ποιοι φορείς υποστηρίζουν την εβδομάδα διατροφής;
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΦΕΤ, ο ΣΕΒΤ και φυσικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων που είναι και ο διοργανωτής αυτού του θεσμού.