Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο η βιταμίνη D προσελκύει το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς αποτελέι πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία!
Η βασική της λειτουργία είναι η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου. Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και αποθηκεύεται στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό. Η βασική πηγή της (δηλαδή το 90%) για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία ενώ η διατροφική πρόσληψη αποτελεί το 10%. Ο χρόνος της έκθεσης στον ήλιο εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος και τυχόν προβλήματα υγείας.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι ελάχιστα.
Καλές πηγές: λιπαρά ψάρια (σολωμός, τόνος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, πέστροφα), μουρουνέλαιο.
Πηγές με χαμηλή περιεκτικότητα: αυγό και συγκεκριμένα ο κρόκος, συκώτι, βούτυρο.
Πλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν ποριοντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, για παράδειγμα γάλα ή δημητριακά.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 600 διεθνείς μονάδες για άτομα έως 70ετών και 700 διεθνείς μονάδες για άτομα άνω των 71ετών.
Οφέλη της βιταμίνης D:
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων ή γρίπης.
- Γερά οστά λόγω του ασβεστίου.
Ρόλος της βιταμίνης D και πρόληψη διαφόρων νοσημάτων όπως:
- καρδιακές παθήσεις
- σακχαρώδης διαβήτης
- καρκίνος
- νόσος Alzheimer
Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι πιθανόν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια;
- Άτομα με σκουρόχρωμα δέρμα
- Άτομα με μικρή έκθεση στον ήλιο
- Ηλικιωμένοι, καθώς όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης.
Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D οδηγεί στην εμφάνιση ραχίτιδας στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή οστική πυκνότητα με αποτέλεσμα τα οστά τους να είναι μαλακά και αδύναμα. Στους ενήλικες η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D οδηγεί στην εμφάνιση οστεομαλακίας (απομετάλλωση του οστού).